top of page
johnson-wang-qG-hPxoAnRE-unsplash.jpg

PSYCHOSOCIALE THERAPIE

Psychosociale therapie

Wat is psychosociale problematiek?

Moeilijkheden en problemen kunnen zich voordoen op alle levensgebieden van de mens: lichamelijk, psychisch, relationeel en materieel. Deze deelgebieden zijn onderling verweven en beïnvloeden elkaar. Zo kunnen rationele problemen (denk bijvoorbeeld aan een echtscheiding) leiden tot fysieke klachten (bijvoorbeeld nek- en hoofdpijn) en psychische problemen (bijvoorbeeld piekeren en gevoelens van angst.)

Om met moeilijkheden en problemen in het dagelijks leven om te kunnen gaan is het belangrijk dat je in contact staat met je eigen beleving en met de situatie waarin je je bevindt. Dit contact met je binnen- en buitenwereld wordt binnen Psychosociale Therapie "procesmatig functioneren' genoemd. 

Echter, niet iedereen is in stressvolle situaties hiertoe in staat. Door nare, onveilige en moeilijke ervaringen in onze voorgeschiedenis kan het natuurlijke contact met onze binnen- en buitenwereld verstoord geraakt zijn. Hierdoor kunnen belemmeringen ontstaan, (hardnekkige) schaamte- en schuldgevoelens, negatieve denkpatronen en een gebrek of juist overdaad aan emoties. 


Wat doet een psychosociaal therapeut?

Wanneer je psychische en/of sociale problemen ervaart, kunnen wij je helpen om je gevoelens vollediger te ervaren, je gedachten te verhelderen, en je gedrag effectiever te maken. 

Je krijgt in dit therapeutisch contact de gelegenheid om "op verhaal te komen" en wordt je geholpen om je beter bewust te worden van je gevoelens, overtuigingen en functioneren. Dit leidt tot nieuwe groei- en interactiemogelijkheden. 

Deze vorm van therapie kan individueel gegeven worden aan kinderen, jongeren en volwassenen maar ook voor ouder-kind relatie of andere vormen van relaties. 

HMCare_Logo_Fullcolor_V01.png
bottom of page